Здраве

10 Декември 2012

13825

Галина Спасова

Инфекцията на пикочните пътища може да е без симптоми

С доц. Красимир Янев, уролог от УМБАЛ „Александровска”, разговаря Галина Спасова

- Доц. Янев, има ли данни за предизвикателствата, които уроинфекциите представляват за здравната система?
- Бих нарекъл уроинфекциите социален проблем. Защо? За съжаление за Европа няма достатъчно точни данни – нито за честотата им, нито за това какви средства се изразходват за лечението на инфекциите на пикочните пътища. В САЩ обаче такива данни съществуват и е направен съответният анализ. Там годишно има 7 млн. посещения при лекар заради уроинфекции, като най-често поводът е цистит. А за лечение на инфекциите на пикочните пътища са предназначени 15% от всички изписани антибиотици. Калкулирани, разходите възлизат на сума от порядъка на 1 млрд. долара годишно. Като се прибавят хоспитализацията и допълнителната терапия на някои от пациентите, общо разходите надхвърлят 1,6 млрд. долара. Така че това е действително голям проблем за здравноосигурителните системи, като с пълна сила важи и за Европа – просто на нашия континент сега се правят тези анализи.

- Може ли такава инфекция да протича, без човек да има симптоми?
- Да, ние наричаме такава инфекция безсимптомна бактериурия, която може да е сигнификантна (показателна) - това е в зависимост от микробното число на микроорганизма, който предизвиква възпалителния процес. Но има разлика - тази безсимптомна бактериурия може да се наблюдава при здрав човек, но ако се наложи да се прави някаква операция, веднага трябва да се профилактира антибактериално, с медикамент. При бременните обаче тя задължително се профилактира със съответните, подходящи за това състояние, антибиотици.

Хората трябва да са наясно, че най-честите причинители на уроинфекциите са чревните бактерии. Вече всички са чували за Ешерихия коли – тя е причинителят при 70 до 95% от инфекциите на пикочните пътища, 5-10% се дължат на стафилококи. Бактериите достигат до пикочните пътища по три основни начина – по кръвен, по лимфен или по асцендентен път (възходящ, по уретрата). Последният е изключително често срещан. Затова при жените инфекциите на пикочните пътища са много по-разпространени - предпоставка са анатомичните особености, късата уретра. В тазовото дъно са събрани три тракта – уринарен, генитален и чревен. И може да си представим колко лесно в такава зона може да се стигне до замърсяване на уринарния тракт.

- Ако инфекцията може да е скрита, как да се предпазим от нея или да бъде установена по-рано?
- Основното е да се поддържа хигиена. Има и други рискови фактори и те са свързани с общото състояние и имунитета на организма, както и с локалния имунитет. Един упорит запек може да е предпоставка, неподдържането на добра хигиена... По принцип срив на общите защитни сили на организма, на локалния имунитет, анатомичните и физиологичните предпоставки се имат предвид като рискови фактори. Дори месечният цикъл може да бъде такъв рисков фактор, като се насложат и други неща. Тук е ролята на редовните профилактични прегледи и изследвания. Задължително веднъж в годината се изследва обща урина - ако се види, че има масово бактерии, лекарят предписва микробиологично изследване. Това е свързано с профилактиката по принцип на всяко заболяване – веднъж в годината да се направи кръвна картина, изследване на урина, ехография и т.н. Трябва хората да са по-сериозни и отговорни към здравето си, да изискват и от личния си лекар. За съжаление българите са малко небрежни в това отношение.

- Кога проблемът е вече хроничен?
- Инфекциите са остри и хронични. Могат да бъдат неусложнени и усложнени. Неусложнените са, когато например на пръв поглед съвсем здрав човек изведнъж развива цистит с типичните оплаквания. Ако терапията не е адекватна и достатъчна, този цистит може да хронифицира. И се появяват вече и рецидивиращите уроинфекции и т.н. За хронифициране говорим, ако в рамките на година има 3-4 инцидента. Но може да има и реинфекция. Което означава, че циститът може да е излекуван, но да се появи отново с друг причинител.

- Пикочните пътища стават „слабо място”.
- Да, затова профилактиката е много важна. Топли обувки, топли дрехи около кръста, поддържането на много добра лична хигиена. Разбира се, билковите препарати имат място и като профилактика, и като лечение. Някои от билковите продукти на пазара имат действително лечебен ефект – т.е. в тях съответната билкова субстанция има терапевтична значимост.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 33