Здраве

10 Декември 2012

1861

Животът днес

Грип - Бързото лечение е решаващо

С проф. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести, ръководител на катедра в Медицинския университет – София, разговаря Петър Галев

- Проф. Тихолова, вече излязоха новините, че грипът идва в България точно по празниците. Има ли нещо неочаквано в движението на вирусите?
- Напротив, всичко до момента е много очаквано. Грипът е едно целогодишно заболяване, но има подчертано преобладаване през зимните месеци. През някои години заболеваемостта се повишава още през декември, през други – едва през март, но най-често наблюдаваме достигане на епидемични стойности през януари – февруари. До момента лабораторно не сме регистрирали грипен вирус при пациент, но ако се съди по симптомите, които са много типични за заболяването, най-вероятно вече има някои случаи на грип.

- Има ли съвпадение между щамовете, които разболяват в Западна Европа и тези, които са включени във ваксините?
- Абсолютно! Ваксиналните щамове са подбрани след стриктни проучвания на Световната здравна организация, съобразно най-често изолираните щамове в Северното полукълбо в конкретния сезон.

Още за грипа - симптоми и лечение, може да прочетете в тематичната страница в CredoWeb ГРИП

- Късно ли е вече за ваксиниране?
- Не, все още не е късно. По принцип най-добре е ваксинацията срещу грип да се направи през септември и октомври, но тъй като засега у нас няма обявена грипна епидемия, все още може да се приложи ваксина. Необходимото време след това, през което организмът изгражда защита срещу заболяването, е между две и три седмици. Това означава, че ако в началото на декември човек си направи ваксина, ще е защитен точно за началото на януари, когато е твърде вероятно да има грипна вълна.

- Как влияе на организма стресът, на който сме подложени? Ако щете дори приказките, че на 21 декември идва краят на света, притесняват много хора...
- Постоянният стрес със сигурност понижава възможностите на организма да се бори адекватно със заболяванията. Ако един човек е в добра кондиция и няма хронични заболявания, той в огромното мнозинство от случаите може успешно да се справи с вирусни и други заболявания. Но когато една болест засегне предварително отслабен от стрес и други проблеми организъм, протичането и прогнозата са по-сериозни. Имайте предвид, че тежко протичащият грип е много стресово състояние, което може за дълго да извади човек от релсите.

Още за грипа - симптоми и лечение, може да прочетете в тематичната страница в CredoWeb ГРИП



- Какво се промени в лечението на грипа след навлизането в практиката на специфичните противогрипни препарати?
- Тези химиопрепарати донесоха качествена промяна в терапията. Преди се лекуваха само симптомите и усложненията, а отдавна ние имаме възможност да се борим със самия причинител, с грипния вирус. България беше в много добра ситуация по отношение на грипа, защото у нас специфичното лечение с препаратите, производни на адамантановата киселина (б.р. – ремантадин и амантадин) навлезе масово в практиката още през 70-те години. Тези лекарства свършиха страхотна работа като средства за лечение и профилактика на грипа. Използваме ги и до днес, заедно с невраминидазните инхибитори.

- Кои са ключовите фактори за успешното лечение на грипа с антивирусни препарати?
- На първо място да е установено, че конкретното вирусно заболяване е грип. Това е работа на лекаря! Той може да постави диагнозата и по типичните клинични белези, но и чрез достъпни и бързи тестове. Следващото изискване е противовирусната терапия да започне максимално рано – още в първите един-два, най-късно три дни от появата на оплакванията. След това ефективността на лечението намалява. Важно е и пациентът да спазва точно предписаната му дозировка и продължителност на приема на препарата. Не бива да се допуска компрометиране на антигрипните лекарства чрез неправилно или ненавременно приложение.

- Каква е ролята на антибиотиците при грипа?
- Нито едно вирусно заболяване не се лекува с антибиотици. Но при възникване на бактериално усложнение, например пневмония, те са задължителни по предписанието на лекар.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 33